söndag 19 oktober 2008

Chockade mig själv idag!

Längst bak Italiensk lammgryta, Café Aroms vegetariska lasagne & blåbärskaka "upside down"

Fick ett il idag och lagade en massa mat som jag ska frysa in till sen.

Så himla bra eftersom det blir sparar tid när kvällarna blir mörkare och längre.

Det är bara det att jag känner mig lite förvånad över mig själv. Känner det som om jag står brevid mig själv med förvånad men glad min och säger -ja men det där var ju bra tänkt!
Ibland gör jag saker som är så bra...men som jag inte känner igen hos mig själv.

Det här borde ju bli en vana! Hahaha!

Tänk så mycket tid vi skulle spara!!
Nåja, jag får väl vara nöjd med idag.
Här nedan kommer recepten så att jag slipper söka så förtvivlat nästa gång.
Italiensk lammgryta av receptmakare Lisa Förare Winbladh
8-10 portioner, tid drygt 2 timmar.
Hon skriver såhär till receptet. Det här är en barnvänlig variant av lammgryta som kan piffas till med en gremolata eller annat för vuxna vars smaklökarn kräver mer stimulans. Jag brukar krydda grytan i två omgångar under tillagningen för att få mycket och balanserad smak. ..... .Klart är att smaken blir blaskig och murrig om alla kryddor går med från början.
2 kg lammlägg i bitar, jag tog lammbog.
3 gula lökar
1+1 fänkål
1 dl olivolja
3+ 2 klyftor vitlök
3 burkar hela tomater
3 dl torrt vitt vin
2+1 kraftiga kvistar rosmarin
1+1 stort lagerblad
2 msk koncentrerad kalvfond
1 liter eller (3 burkar avrunna) kokta vita bönor
nymald svartpeppar
Vuxenhack:
1 klyfta vitlök, riven eller finhackad
1-2 msk finhackad salvia
1 msk finhackat citronskal
till servering:
Quinoa
grönsallad
med rostade pumpafrön
1, Lägg fram köttet så det är rumstempererat. Skala och hacka löken grovt.
Fräs löken mjuk och gyllene i olivolja tillsammans med fänkål. Använd en redigt stor tjockbottnad gryta. Skala och skiva vitlöken och låt den fräsa med sista minuten.
2, Slå på tomater och vin. Lägg i två kvistar rosmarin, 2 lagerblad, saffran och kalvfond. Låt koka upp. Rör ned köttbitarna 1/4 del i taget och låt koka upp mellan. Låt sjuda utan lock cirka två timmar tills köttet börjar bli mört.
3, Piffa! Pressa ner 2 vitlöksklyftor, strö över stött fänkål, smula ned lagerblad och klipp ner rosmarin i grytan. Smaka av med nymald svartpeppar. Låt puttra ytterligare 20-30 minuter tills lammköttet är riktigt mört. Smaka av! Kanske lite mer kryddor?
4,Rör ner bönorna. Kom ihåg att skölja dem om du använder burkade. Låt alt bli genomvarmt.
Ät och njut!
Café Aroms vegetariska lasagne som jag hittade i tidningen Gott & Grönt och som fanns för några år sedan. Lasagnen är suuuper god!
till 6 personer
Röd sås:
2 morötter
2 zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
½ chilipeppar
1 burk krossade tomater 400g
1 dl vispgrädde
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
blad från en ½ kruka basilika
Fyllning
250 g fryst bladspenat
200 g fetaost
8-10 lasagneplattor
150 g rivenost
Gör så här:
1,Röd sås: Skala morötterna och skär dem i korta stavar och zucchinin i bitar. Skala lök och hacka dem samtchili och fräs dem mjuka.
2, Tillsätt tomatkross, grädde, morötter, zucchini, salt, socker och peppar. Låt allt puttra på svag värme i 10 minuter.
Tillsätt strimlade basilikablad.
3, Fyllning: Fördela 1/3 av den röda såsen i en ugnsäker form. Tina spenaten och strö hälften av den och feta osten i smulor. Täck med ett lager lasagneplattor.
4, Varva med ett nytt lager röd sås, spenat, fetaost och lasagneplattor. Överst ett lager rödsås och riven ost.
Gratinera i 225 grader ugn i 25 minuter
5, Servera med färsk ruccola och gärna citronklyftor som höjer smaken.
Det tar längre tid att skriva ner recepten än att tillaga maten men efterätten kan jag som tur är länka till!

Blåbärskaka "upside down" den har vi inte smakat ännu, vi blev så mätta efter grillningen. Men jag återkommer senare!

ps lite senare, den var försvinnande god!

2 kommentarer:

Monica sa...

mums va godt det ser ut , tack för rådet, ska fundera lite till ;)

Anonym sa...

Monica; Det är inte lätt att vara tonårsmamma eller att ge ett klokt råd. Men du vet nog allra bäst!
Ewa