torsdag 7 maj 2009

Smiter ifrån...

..behöver tänka på annat än plugg en liten stund.

Nu är det snart dags för studentfiranden i många familjer. Släkt och vänner kommer för att fira den glada och nöjde studenten som inte alltid kommer att vara hemma själv…har jag hört men ej upplevt själv.

-Det är ju fest ju! Sista kvällen med kompisarna! Men god mat i bufféform brukar serveras. Bra för man kan förbereda en heldel.

Jag har några suuuper recept som jag brukar göra tillsammans med olika kombinationer av goda ostar, oliver och rostbiff eller annat gott kött/lax.

Recepten kommer från Allt om Mat 2002 En Italiensk inspiration på vårens festbuffé som det stod i tidningen.

Italiensk bönsallad

Det här behövs till 20 personer

2 burkar borlottibönor (á 410g)

2 burkar cannellibönor (á 410g)

1 stor rödlök

2 msk balsamvinäger, 4 msk olivolja, 1½ tsk salt, ½ tsk nymald svartpeppar, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 dl hackad bladpersilja.

Garnering, hackad rödlök & bladpersilja

1,Skölj bönorna i kallt vatten. Skala och finhacka rödlöken. Rör ned den i böönorna. Blanda vinäger, olj, salt

2,Häll marinaden över bönorna. Täck över bönorna. Täck över och låt stå svalt till nästa dag.. Garnera med hackad rödlök och persilja.

Och så en riktigt god pastasalllad som kan varieras i det oändliga.

Pastasallad med pecorino

Det här behövs till 20 personer

Basilikan och tomaterna blandas i innan serveringen, men resten görs i förväg

1 kg pasta t ex penne

1½ dl olivolja

2 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 msk finhackad vitlök

200 g riven pecorinoost (är även väldigt gott med västerbottensost)

3 askar cocktailtomater (à 250 g)

1½ kruka basilika

garnering, färsk basilika

Gör så här:

1, Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spola i kallt vatten. Blanda i olivolja, salt, peppar och vitlök. Rör ned det tillsammans med osten i pastan. Förbered hit dagen innan,

2, Skölj och dela tomaterna. locka bladen från basilikan och strimla dem fint.

3, Vänd ner tomater och basilika strax före servering. Garnera med basilika.

Såja, då återgår jag väl då till mitt igen.

 

4 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Vet du va Ewa??!! *medTjorventon*

Du är bara så bra :).

Tar till mig o printar ;).

Kram

Anonym sa...

Dubbelörnen; Krmelikram! :)
Ewa

Dubbelörn sa...

När jag läser mer noggrant så upptäcker jag att bönsalladen är nästan precis densamma som min kära gör o som vi älskar!! Den finns med på vår buffélista ;)

Anonym sa...

Dubbelörnen, å den är såå god!
E