onsdag 28 juli 2010

Gottigotti på buffébordet

En riktigt god buffé hade svärmor gjort till den stora dagen. Här kommer en fantastiskt god fläskfilé som är tagen ur en kokbok som jag tyvärr ej vet namnet på.

Marinerad fläskfilé till 30 personer

Fläskfilén steks och marineras dagen före festen. Några timmar före servering skivas den och förses med en ny marinad.

3 kg väl putsad fläskfilé, 50g smör

marinad I: 2 liter vatten, 11/4 dl fint salt, 10 kvistar färsk rosmarin eller 3 tsk torkad, 6 vitlöksklyftor skivade, 2 tsk grovt malen vitpeppar.

marinad 2: strimlat skal av 3 citroner, 4 dl olivolja, 4 msk finhackad färsk rosmarin eller 2 tsk torkad, 1 stor pressad vitlöksklyfta, 1 tsk grovmald vitpeppar

Sätt ugnen på 125°. Bryn den putsade filén runt om i smör och lägg över i långpanna. Sätt in köttet mitt i ugnen och låt innertemeraturen gå upp till 65° för rosa kött och 70° för genomstekt men ej torrt kött. Det tar cirka 30-40 minuter.

Koka upp ingredienserna till marinad I och låt kallna. Lägg ner köttet i marinaden i dubbla plastpåsar och låt den stå i cirka 12 timmar. Ta upp filéerna och häll bort lagen.

Skär det gula av citronskalet i strimlor med zestjärn eller tunnt med potatisskalare eller kniv. Koka sedan skalet ½ minut i vatten och häll sedan av vattnet. Blanda citronskalet med övriga ingredienser till marinad 2.

Skiva köttet tunnt ett par timmar före servering och lägg skivorna på serveringsfat. Häll över marinad 2 och köttet är klart att servera efter ett par timmar.

Svärmor gjorde en busgod Tonnatosås till köttet.

Svärmor gjorde även småsmå köttbullar av 3 kg köttfärs som vi värmde på plåt i ugnen innan serveringen. Till dessa hade hon gjort en helt otroligt god rabarbersås.

På bordet fanns även svärmors goda gravade lax med hemmagjord hovmästarsås som blev så grön och fin av den färska dillen. Svärmors bror hade rökt en hel laxsida, mums så gott! En annan av svärmors bröder odlar världens godaste potatis. Av den gjorde vi både en enkel färskpotatissallad med svärfars goda tomater i, olivolja och vit balsamvinäger, salt och peppar och en stor skål med nykokt dilldoftande färskpotatis. 

Ett fantastiskt gott matminne! Det är därför som ordet gott & fantastiskt återkommer i olika varianter i det här inlägget :D

Inga kommentarer: