…som efterätt efter Ny Årsmiddagen, har vi förberett idag. Vi är som sagt chokladomaner så det är svårt att ändra det vinnande konceptet.
Jag åt den första gången hos T när hon fyllde år för några år sedan. Sen dess har vi gjort den varje gång vi har velat göra något riktigt extra gott här hemma. Oftast har receptet hängt med hem till de som ätit det hos oss, precis som jag tog med det hem från T.
Vad det är? Jo, varm chokladpudding. Receptet är från Svd och du kan läsa det här nedan också. Vi har dubblat receptet för att fylla 4små cocotteformar, man vet ju aldrig om vi får någon oväntad gäst. Istället för Bailys så tog vi den här gången cointreau, tror att det blir gott med apelsinsmaken.
Vår lilla gäst Julie får glass i stora lass imorgon, det gillar hon allra bäst.
Chokladdesserten kan förberedas, de fyllda kopparna kan stå klara i kylen, men måste gräddas precis innan den ska ätas. Då är den halvflytande och ljummen inuti som den här puddingen ska vara.
Sätt ugnen på 225 grader. Använd ugnssäkra espressokoppar eller cocotteformar.
Vispa ägg, äggula och socker vitt och fluffigt.
Smält smöret och blanda i den grovhackade chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör tills chokladen smälter. Rör i likören. Blanda äggvispet med chokladsmeten och häll upp i kopparna, nästan ända upp. Sätt in dem i ugnen och grädda i 10 minuter tills de pöser upp och ytan blir fast. Ibland spricker ytan upp i slutet av gräddningen.
Pudra eventuellt över florsocker och servera omedelbart.
Mängden i en espressokopp räcker som liten dessert, puddingen med smak av likör är ganska mäktig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar