fredag 18 mars 2011

Lycka

Så var det fredag igen, tiden går verkligen snabbt! Den här veckan har varit full av jobb och hemmabestyr och väldigt lite tid till skrivande här. Jag har knappt hunnit titta in till er heller tyvärr. Men framöver ser det lite lugnare ut…ska bara läsa lite skolböcker.

 Fredagstemat har den här veckan rubriken Lycka.

Enligt Wikipedia så kan man definiera lycka med en känsla av varaktigt välbehag. Det står vidare att Lycka är ett belöningssystem som används för att premiera ett levende där våra behov tillgodoses. Lycka är därmed inte ett mått på framgångsrikhet då en framgångsrik person fortfarande kan vara olycklig. Undersökningar visar att människor i rika länder inte är lyckligare än dom i fattiga. Inte heller har stora lotterivinster, allvarliga sjukdomar eller materiella ting någon långvarig effekt på människors lycka.

Numera forskas det också om Lycka, du läsa en DN artikel där forskaren Sonja Lyubomirsky intervjuvats.

Men vad tänker då jag om lycka? Vad är det för mig? Är det viktigt att kunna känna lycka?

Jag tror att jag oftast har tänkt på begreppet Lycka, i tider i livet då jag har upptäckt att livet i sig har varit rätt så tufft. Jag har kunnat känna stor lycka även om jag har haft det tungt på olika sätt. Men i tider i livet då jag har haft det extra jobbigt, som till exempel i början av min utbrändhetsperiod. Eller ännu längre tillbaks i livet då mina äldsta barn var små. Min pappa dog och jag blev allvarligt sjuk i samma veva, då kände jag tomhet i kroppen där min lyckokänsla brukar finnas. Jag hade inte bara mist min naturliga glädjekänsla, min lyckokänsla var också puts veck.

Att det vid sorg och saknad kan bli så kan jag förstå men när jag under utbrändhetsperioden tänkte på det, så kommer jag ihåg att jag upptäckte att både min naturliga och medfödda glädjekänsla och min lyckokänsla inte hade funnits där på väldigt länge…Hur hade jag kunnat missa det? Det kanske är så det till viss del fungerar, när vi går emot oss själva inte lyssnar till vår fantastiska kropp som pratar med oss hela tiden så stänger den av system efter system…tills vi vaknar till…eller i mitt fall inte vaknar till alls utan blir inte bara vidbränd utan även utbränd.  

För mig är lyckokänslan i mig, ungefär som näringsrik jord är för blommor eller kanske som regn för marken en torr sommar. Den ger mig kraft, energi och ideér! 

Som svar på min egen sista fråga, om det är viktigt att kunna känna lycka? Så svarar jag utifrån mig själv och av min egen erfarenhet unisont –JA! Idag håller jag lite extra koll på just den känslan. För är den i dalande, då är det dags för mig att ta tag i orsaken. Fråga mig själv –vad är det som händer? Jag får fundera en stund över vad som sker just nu i mig, runt omkring mig….och så vidare. Är det något som jag behöver förändra?

Men vad gör mig lycklig då?

Jo, till exempel texten nedan gör mig lycklig och ger mig lyckotankar.

Lyckans minut

Är det sant att jag håller ett barn på min arm
och ser mig själv i dess blick,
att fjärdarna gnistra och jorden är varm
och himmelen utan en prick?
Vad är det för tid, vad är det för år,
vem är jag, vad bär jag för namn?
Du lilla knyte med solblekt hår,
hur fick jag dig i min famn?
Jag lever, jag lever! På jorden jag står.
Var har jag varit förut?
Jag väntade visst millioner år
på denna enda minut.

Erik Lindorm.

dsc_0256

En vacker blomma gör mig lycklig, den här är ett konstverk ett naturens under!

 

spinning

Att orka!! ger mig en enorm känsla av LYCKA! Mitt i ett spinningpass, då jag verkligen kämpar på och önskar att passet snart ska vara över så kan jag översköljas av en enorm känsla av lycka. Den är så stark att jag förutom svettdroppar känner salta lyckotårar som rinner från mina ögon. Jag kan! Jag orkar! –Det är ett under av lycka för mig.

Lycka för mig är också att göra någon annan glad, som att berömma en kollega som gör ett bra jobb eller att finnas till så där extra för någon precis när det behövs som bäst. Lycka är att titta djupt in i barnögon och få ett leende tillbaka. Lycka Lycklig blir jag i varje cell av min kropp när jag tänker på mina barn. Lycka är att luta mig djupt in i min makes famn och känna hans värme…

Lycka finns både i det stora och i det lilla!  Det vill jag för alltid påminna mig själv om.

En fantastiskt skön och fin helg önskar jag dig!

23 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Vad fint!! och visst är det så att lycka är livsviktigt. Och då menar jag inte de där lyckorusen som man kan få vid speciella tillfällen utan just den där lyckan man kan känna över livet självt! Som kommer av att man mår bra. Och jag tror även att om man har förmågan att se det lilla i det stora som du beskriver, så har man chans till mycket lycka under livet! :-)
Dikten var jättefin. Tycker mig känna igen den från mina tonår när jag ett tag var inne i en period då jag läste en del lyrik.
Varm Kram!!

✿Ewa sa...

Saltistjejen; Tack! Mmm det är som du säger, inte det där lyckoruset utan att känna Lycka över livet självt. :)

Dikten skrev Erik Lindorm efter att han första barn var fött, har jag hört. Han uttrycker känslan av lycka väl där. :)

Varm kram till dig!

Nilla sa...

Oj då, vi tog visst fast på samma artikel! :-) Ha en fin dag.

Anonym sa...

Ett jättefint inlägg och ett tema som kräver lite eftertanke.
Hoppas du får en trevlig helg :-)
Kram!

Lotta sa...

Oj, jag blev visst anonym...inte meningen :-)

Äventyret framtiden sa...

Du har så rätt Ewa, det är efter stora händelser, som när man har sett en annan verklighet, som man förstår att ta vara på lyckostunderna på ett helt annat sätt.
Ett fint inlägg, som gjorde mig varm på insidan!

Kram!

Annika sa...

Just som din blogg heter finns verkligen lyckan , det stora i det lilla.
Väldigt fint skriver. Det har varit som ett lyckopiller att klicka sig runt idag.
dikten ÄR så fin,den har jag alltid tyckt om!
KRAM!!

Livet enligt Jenny sa...

Åh vad fint du har skrivit Ewa! Tycker att du verkligen är lyckligt lottad som kommit ut ur din utbrändhet och ser vad som fattades och vad som är viktigt. Tänk vad mycket folk det finns som bara går omkring som zoombies genom livet och ALDRIG fattar! Att mista sina nära och kära är helvetet och tillbaks och jag fasar för den dag min älskade lilla mammie inte finns längre. Gud förbjude den dagen! Att i det jobbiga(typ att kämpa järnet på ett pass) och känna att man kan orka är verkligen lycka! Kan varmt rekommendera en bok som heter Lyckan, kärleken och meningen med livet. Den tycker jag du ska läsa och njuta av varje blad du läser. Mumma för själen Ewa!!
Ha en underbar helg! Kramen

Musikanta sa...

Fint inlägg! Jag känner lycka när vardagen fungerar utan större störningsmoment, när jag vet att barnen och deras familjer mår bra och när jag själv inte har migrän t.ex. Att känna värmen från sina små barnbarn är ju en extra bonus i min ålder!
Ha en skön helg och kramar från Ingrid

olgakatt sa...

Att vara utbränd eller deprimerad är förfärligt och ibland förstår man inte förrän efteråt hur det varit fatt. När man plötsligt kan vara glad igen och ljuset kommit tillbaka. Nyttigt som kontrast men inget jag önskar någon!
Dikten är ljuvlig och får mig att längta efter mina gudbarn!

✿Ewa sa...

Nilla; Å den är bra så why not! :)

Ha en skön lördag!

✿Ewa sa...

Lotta; Ja lite eftertanke och jag tänker att det är bra att fundera då och då över vad som gör just mig lycklig!

Kram!!

✿Ewa sa...

Pettas; Tack!!

Önskar dig en härlig lördag!

Annika; Jamen visst har det varit som ett lyckopiller att klicka runt och läsa hos alla. Mina smilband går från öra till öra. :)

Kramar!!

✿Ewa sa...

Livet enligt Jenny; Jaa, jag är lyckligt lottad som kommit ur min utbrändhet. :) Och väldigt envis och målmedveten också!!
Det är så lätt att tänka att -det går inte att komma ur det här. MEN det går (ett steg framåt och två steg bakåt vissa perioder). Sen vet jag ju förstås att för vissa personer så handlar det om annat som man inte kan rå över. Men det är väldigt mycket som sitter i huvudet....

Jag har läst BOKEN, den är HELT UNDERBAR!! Jag till och med strök under vissa partier. Den skulle verkligen kunna användas i studiesyfte, somsamtalsbok i grupp.

Ha en underbart skön helg!

✿Ewa sa...

Musikanta; Jaa, du har helt rätt. Jag håller med dig till fullo! :))

Stora varm kram!

Olgakatt; Precis så, man förstår inte förrän efteråt och för mig har det betytt väldigt mycket att reflektera bakåt för att kunna gå framåt. Ja precis så -nyttigt som kontrast men inget man önskar någon.

Stor kram och ha en skön lördag!

Desiree sa...

Jättefint skrivet. Ja lycka finns verkligen i både det stora och det lilla och det gäller att ta vara på lyckan och få uppleva den så man inte bara kör på utan att känna efter som många kanske gör. Jag tycker om lyckan du beskriver du känner på ett spinningpass för visst är det så känner jag också. Att känna att man orkar, att man är frisk att man har kraft och en stark kropp. Det är lätt att ta för givet men betyder så mycket. Jag tror också att man kan ha lättare att känna lycka när man är inne i en skör period i livet eller så är det så att man känner den lättare för att man tänker och känner efter mer just då.
Må lyckan finnas på livet stig för dig.
KRam!

HeLena sa...

Fint skrivet!
Det är så lätt att ta saker för givet. Starkt av dig att komma tillbaka! Det är Lycka det!
Att inte känna glädje, lycka eller ilska heller för den delen, utan bara gå runt i ett vakum som utbrändheten förde med sig (i alla fall för mig)är inte. Det var hemskt! Tack o lov att vi är tillbaka:D.
Tack för spännande tema idag, har inte hunnit runt till alla men har ju lyckan att kunna göra det framöver.
En fin helg!
kram!

Bejla sa...

Tack för ett positivt tema som bara i sig själv får en att reflektera och känna uppskattning för det man faktiskt har. Känner igen mig lite i din tidigare situation. Är själv en väldigt positiv person, och mitt konstanta leende kan verkligen till och med få mig själv att glömma att jag har tappat något på vägen och inte lyssnat på mig själv. Det har hänt mig, i en liknande kombination av händelser som dina, och det är lite skrämmande att märka att man lever ett liv där man inte längre lyssnar på sig själv. Turligt nog finns det en väg ut och tillbaka. Den kan vara lång, men lyckan står där och väntar på en, i doser, till att livet igen (så gott som) leker.

✿Ewa sa...

Desiree; Jaa, visst gäller det att ta vara på lyckan att SE och KÄNNA den och inte bara köra på. Lyckan på spinningpasset är enorm! Att känna att -min kropp fungerar igen, det är stort!

Ha en riktigt skön helg!

✿Ewa sa...

Beija; Så himla BRA du beskriver det i de här meningarna. "Är själv en väldigt positiv person, och mitt konstanta leende kan verkligen till och med få mig själv att glömma att jag har tappat något på vägen och inte lyssnat på mig själv. Det har hänt mig, i en liknande kombination av..."
Jag nickar, känner igen. För visst är det skrämmande att märka att man lever ett liv där man inte längre lyssnar på sig själv!!!!

Ha det bäst!

✿Ewa sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hampus Bergqvist sa...

Lycka är så jävla viktigt och det är en riktigt befriande känsla när man inser att det snarare är det inre faktorerna som skapar lycka. Inte yttre saker!

http://hampusbergqvist.se

✿Ewa sa...

Hampus
Välkommen hit!
Ja, du har så rött så.