lördag 30 april 2011

Fredagstema och linser

 

Vad det är skönt ute nu! Tänk att dag efter dag kunna njuta av vårens värme och allt som blommar. Här hemma hos oss blommar nu körsbärsträdet sen några dagar.Till och med de grenar som vi kapade på det i höstas och som fortfarande ligger kvar på gräsmattan för bortforsling, blommar! I helgen har vi städhelg  här, där vi bor. Alla hjälps åt att fixa så det blir vårfint. Vi ska göra en rajd i vår trädgård också. Utemöblerna behöver en rejäl skrubbning, det blev ju inte av i påskhelgen eftersom vi var bortresta då.

Igår efter jobbet var jag och provade ut linser för första gången. Synen har blivit sämre och glasögon är rätt så jobbigt att ta på och av så nu håller jag tummarna för att det här ska fungera bra. Det var helt otroligt när jag fick på mig de första linserna igår hur klart allt blev på långt håll! Efter en liten justering och prov av ytterligare ett par så blev det rent otroligt klart. Trots att mina ögon var tårfyllda och rätt så röda efter allt pillande med linserna så blev kanterna på allt som var på håll, skarpare….till saken hör att jag inte har tyckt att mitt seende på håll är sååå dåligt. Nej inte så dåligt sa min optiker men en viss skillnad är det dock. På grund av tårarna så såg jag först inte så bra att läsa heller. Men nu –det är helt fantastiskt!!! Jag kan läsa morgontidningen utan glasögon på näsan.

I går var det Nillas sista fredagstema för den här gången. Temat är, På grillen
Dags för grillning! När och vad brukar ni grilla? Recepttips.

Idag kommer mitt bidrag vilket är mer tillbehör till det som läggs på grillen. På grillen har vi oftast kött, väldigt gärna lamm. Igår till middag blev det marinerade fläskkotletter vilket var jättegott! Grillar gör vi så ofta vi bara kan den här tiden på året, så enkelt och så otroligt gott! Köttet i en god marinad och sen kan tid läggas på tillbehören istället.

Ofta ofta har vi gjort den här helt underbara potatisen till

Färskpotatis med basilika och parmensan till 4 personer

25 basilikablad

1 dl grovhackad bladpersilja

1 och en fjärdedels dl olivolja

2msk vitvinsvinäger el. balsamvinäger

1 tsk salt, peppar

1 dl grovriven parmensanost

en pressad vitlöks klyfta 1 kg potatis

Koka potatisen, varva sedan potatis, dressing och parmensanost. Jag hade även lätt kokta sockerärtor och sparris till. Om du dubblerar receptet så behöver du inte dubblera oljan.

Igår provade vi ett annat gott tillbehör till grillningen som jag bara för någon dag sen fick tips om OCH det var jättegott och kommer att serveras här ofta i vår och sommar till grillningen. Mängd på tillbehören finns inte utan man tar efter eget huvud. Ler

Tag fram ett stort fat, lägg upp mycket ruccola på detta och cocktailtomater ovanpå. Du väljer själv om de ska vara hela eller delade. Fräs lätt 2 vitlöksklyftor i olivolja, häll ner cashewnötter och/eller pistagenötter som ska rostas lätt krydda med flingsalt & svartpeppar. Se till så att vitlöken ej bränns, den smakar då inte gott. Ös ut nöt och vitlöksfräset över ruccolan och tomaterna, hyvla på parmensanost. Man kan nog ringla lite god olivolja ovanpå om man vill också, men det kändes inte alls nödvändigt tyckte vi.

DSC_0339DSC_0344

Den här rätten gjorde vi förra midsommar till det grillade, inte bara vackert utan fantstiskt gott också! Färskpotatis med jordgubbar.

dsc_0283

En efterrätt måste man också ha, den här är en ren fröjd! Rabarber och marängpaj.

fest 7 juni 2008 023

Tusen tack för den här månaden Nilla!

Fler fredagstema bloggare hittar du här! Annika ,Mais oui, Jenny,Strandmamman, mrs Clapper, musikanta, Petta, Lotta,Olgakatt, Saltis, Desiree,Taina pausar tillsvidare, Nilla, Malin, Anki som pausar tillsvidare, Erica, Anna, I am Annika, Inga-Britt, Helena, Beila, Victoria

13 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Dina tillbehör är spännande och ser väldigt goda ut. Potatissalladen och rabarberpaj med maräng....här skall testas.
Njut av Valborgsmäss och Första maj!

Kram!

Lotta sa...

Åh, så gott det ser ut! Det där med potatis, basilika och parmesan ska jag definitivt prova :-)
Trevlig Valborg!

Nilla sa...

Det där låter som goda tillbehör! Viktigast av allt med goda sådana :-) Ha en fin dag.

Musikanta sa...

Tillbehören kan man ju ha ändå, även om man inte grillar. Låter spännande med jordgubbar och färskpotatis.
Ha en skön Valborg
Kramar!

Saltistjejen sa...

MUMS!! jag som redan är fruktansvärt hungrig just nu blir äääännu hungrigare av dina vackra bilder och väldigt fina recept!! :-)
Kram!

Annika sa...

Potatisen bara måste provas. Känner mig galet hungrig bara på tanken på den. MUMS!!
Salladen ska jag absolut också pröva!!
MUMS!!!
FINA BILDER!!!
Kram!

✿Ewa sa...

Karin; Mmm de är jättegoda kan jag intyga. :)

Kram!
Lotta; Looovar att du kommer att gilla det! :)

Kram!

✿Ewa sa...

Nilla, Javisst är det viktigt med goda tillbehör till det goda gillade. :)

Ha det bra!

✿Ewa sa...

Ingrid; Ja, det kan man verkligen ha utan att man behöver grilla. Potatisen med jordgubbar var fantastiskt god OCH vacker att se på.

KRAM!

✿Ewa sa...

Saltis; Stackare då :), tänk om det var närmare. Då skulle du kunna komma över på grillning. :D
Kanske någongång framöver? :)

KRAM!

✿Ewa sa...

Annika; Ja du MÅSTE prova ALLT! Lovar att det blir succè. :)

Kramar!!

Bejla sa...

Mmmm, din sallad ska jag nog se till att testa; den såg läcker ut. Tack för tipset! :-)

Anonym sa...

Bejla; Mmm den är jättegod! :)