onsdag 2 april 2008

Att växla

pengar är ju bus enkelt här i Sverige. Innan vi går till Green Market så går vi till växlingskontoret. Vi är tidiga men trots det är det några framför oss. Eftersom det är tre kassor öppna så tänker vi att det nog kommer att gå rätt så fort. Inte för att vi har bråttom och det är svalt och skönt där inne, utan mer för att det brukar gå rätt fort hemma.

Vad vi inte vet innan är att det är många gästarbetare som genom växlingskontoren sänder hem pengar. Och då måste dom ha papper på att dom har en bostadsadress och inte bara arbetar i Sydafrika. Mååånga papper måste skrivas, mååånga suckar hörs.

Det är intressant att följa kroppspråk när man inte kan det språk som talas. En otroligt lång och vacker kvinna är före oss, hennes lika långa och ståtliga man kommer också in. Tillskillnad mot gästarbetarna så lyser det pengar och välstånd om dem. Jag tror att dom är nygifta och att dom är där för att bekräfta det på något sätt. Kanske är hon från någon annan del av Afrika? Men det är samma procedur för dem. Papper ska skrivas, telefonsamtal ska ringas...

Sen är det vår tur.
- Är du backpacker frågar hon Crister?
-Nej säger han och tackar sin lyckliga stjärna att vi i denna värme har ett luftkonditionerat hotell rum nära Table Mountain och inte bor i ett rum med pappersväggar på ett backpacker ställe på Long Street.

Han säger vart vi bor, så får han pengarna i handen...lätt som en plätt!

2 kommentarer:

Musikanta sa...

Det är roligt att läsa dina entusiastiska inlägg om Sydafrikaresan. Här hemma får man ju sig mest itutat i hur eländigt allting är och hur hög kriminaliteten är där - som vanligt!

Intressant att adressen spelar så stor roll för hur man behandlar människor. Det är ju samma sak givetvis i Sverige, fast man inte talar så mycket om det.

✿Ewa sa...

Hej & Välkommen in till mig! Jaa, visst är det eländigt och visst är det hög kriminalitet men absolut inte bara det. Vi träffade bara trevliga människor! Och det är såå vackert! Att promenera runt i Kapstaden som vi gjorde är inga problem på dagtid. Ska man ut på kvällen så tar man ALLTID en taxi. Det går ju inte att gå omkring och vara rädd hela tiden, då upplever man ju inget. MEN man ska vara försiktig. På landsbyggden där vi sen åkte är det ännu lugnare.

Om du med adressens betydelse menar gästarbetarnas pappers krånge. Så är det nog så att på grund av att det är så mycket illegal arbetskraft så försöker man hålla koll på detta sättet genom att man bara får skicka pengar om man har en adress. Tror jag.