Om julaftonen och hur vi gör då skrev jag om tidigare, om nya traditioner och om julklappslotteriet. Om att vi skulle dela på oss i år, min brors familj och min…men inte riktigt ändå skrev jag.
I år kommer vi att ha julbrunch hemma hos oss på självaste julaftonen, tidigare år har ju samma gäng varit här på brunch en dag i advent .På det här sättet kan vi ses precis som vi brukar göra varje jul, men i år under nya former. Alla ska ju äta frukost/lunch så varför inte hemma hos oss?
Självklart ska tomtegröt serveras, men för att slippa att skrubba en gryta från fastbränd mjölk så gör vi gröten i ugnen. Perfekt! Om gröten är för lös efter en timme i ugnen så behöver den bara få ett uppkok på spisen så är den klar.
Tomtegröt i ugn (6 portioner)
Det här behöver du:
3 dl grötris
6 dl vatten
8 dl mjölk
1-2 kanelstänger
1 tsk salt
1 msk socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader. Koka risgrynen i saltat vatten i 10 minuter. Värm under tiden mjölken i en annan kastrull. Blanda mjölken med risgrynen och kanelstängerna och låt allt få ett uppkok. Ställ sedan in grytan med lock i ugnen - nedersta falsen. OBS: grytan måste vara ugnsfast. Låt stå i cirka en timma. Kontrollera om det behövs mer mjölk efter 45 minuter. Smaksätt med salt och socker.
*******
Vi är flera som hjälps åt denna förmiddag med att ställa fram och att plocka bort så det blir perfekt.
Sen tar vi en lååång promenad i det vintriga landskapet, lägger oss och läser en bok och bara njuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar