onsdag 8 december 2010

Pitepojkar oj så gott!

De är gamla barndomsminnen till jul för mig. Anisbockar eller anisbröd som de också kallas, kärt barn har många namn. Jag tror att det är ett typiskt bakverk från norra Sverige och det var ingen jul utan dessa gosaker på det digra fikabordet. Mina barn kallade dem för E;n när de var små på grund av deras utseende.

Min mamma gjorde pitepojkar på vanlig bulldeg men med mindre fett och socker och ofta utan anis. Min mosters recept såg ut så här, 35 g jäst, 3 dl mjölk, 6 hg eller 1,2 l mjöl, 1 1/4 dl socker, ½ tsk salt, 75 g margarin, 2-3 msk stött anis.

DSCN1884 

När degen har jäst i 30 minuter så kavlar du ut den centimetertjock, sporrar sen ut kammar och låter dem jäsa ytterligare en gång lika länge. Smält cocosfett och låt det bli riktigt varmt, sen låter du Pitepojkarna sakta fräsa sig bruna och fina i cocosfett (500g till den här storleken av deg) som avslutning rullar du runt dem i socker så att de blir helt täckta.

Mums!

Njut och försök att låta bli att slicka dig om munnen. ;)

2 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Anisbröd!! Åhhh vilka ljuvliga julminnen jag får... Mamma var helt suverän på bakning o varje jul fanns det anisbröd o julstjärnor. Såg ut som en stjärna med katrinplommon i mitten.

T o m min man o son kommer fortfarande ihåg anisbröden o julstjärnorna... Och jag som är helt värdelös på bakning :/

Kram

✿Ewa sa...

Dubbelörnen; Visst hör de julen till! Om du inte bodde så långt bort så hade jag kommit över med ett stort fat fullt. :) Du ska inte uppåt innan jul??

Julstjärnor med plommon i åt jag hos mina barndomskompisar, det var också gott.

Kram