torsdag 9 december 2010

Tant Jennys starka pepparkakor..

…åt jag varje jul som barn.

Tant Jenny var en av min mammas bästa väninnor. Hon jobbade i köket på stadens lasarett och gjorde en massa gott till jul! Bland annat dessa pepparkakor som då, på den tiden, var helt annorlunda i smak jämfört med de vanliga pepparkakorna som min mamma gjorde. De var också goda men tant Jennys blev allas no 1.

När jag sen flyttade hemifrån och bildade min lilla familj, så tog jag detta recept med mig och för att föra extra julstämning till köket i mitt eget hem så la jag ner pepparkakor i en hög glasburk med lock som hela december stod på köksbänken så att man kunde ta en kaka när man blev sugen. Den fylldes på undan för undan. På så sätt gör jag  fortfarande.

Det blir en stor sats, som jag förr gjorde i slutet av november och den tog slut runt nyår. Numera är åtgången inte lika stor. Men den går jättebra att frysa! Ett år hittade jag en påse pepparkaksdeg i frysen mitt i sommaren, det var väldigt gott med nybakade pepparkakor då med!

DSCN1885 

Numera så delar jag degen på fyra, en bit till mig och maken och en bit till vart och ett av de tre barnen. Helt perfekt! Det blir lagom många pepparkakor till oss alla just nu och så sprider sig den goda juldoften i allas våra kök.

Tant Jennys starka pepparkakor 125g 40 minuter, jag placerar plåten långt ner i ugnen

2 kkp mörk sirap                                                                                                                                            1 burk ingefära                                                                                                                                             ½ flaska cedro olja                                                                                                                                        2 tsk kardemma                                                                                                                                              1 tsk kryddpeppar                                                                                                                                       50 g bikarbonat                                                                                                                                          900 g strösocker                                                                                                                                        400 g smält margarin                                                                                                                                     1 kg vetemjöl                                                                                                                                                 2 kkp grädde ej för hårt vispad                                                                                                                finrivet skal av 1 citron, endast det gula

Rulla till kulor, placera på bakplåtsklädd plåt och skjuts in i ugnen

Så sprider sig snart härliga juldofter i ditt köket.

Skrivet i efterhand; Snurrit med receptet blev det för att jag klippt och klistrat. ;) och inte för att jag ville göra det kryptiskt…vilket vore en kul idé annars om man vill att det ska vara lite hemligt..

2 kommentarer:

Jessica sa...

Ett av de tre barnen hade bakat ut de fantastiska kakorna igår kväll. Och ja, det doftade just så gott i hela lägenheten imorse, och ja, de smakade fantastiskt till morgonkaffet. Så stort tack!

✿Ewa sa...

Jessica; Så fint att du fick känna god doft och smaka efter morgon promenaden. Lite julstämning!
Kram